Het voortbestaan van de bibliotheek zoals we die nu kennen wordt al langer in twijfel getrokken. De afgelopen jaren zijn er namelijk veel vestigingen verdwenen. Niet zo vreemd als je gaat kijken naar het aantal fysieke boeken dat nog wordt uitgeleend en gelezen. Steeds meer mensen stappen over naar e-readers en andere digitale mogelijkheden. Vaak zijn deze boeken ook nog eens veel goedkoper aan te schaffen. Het is daarnaast eenvoudiger om mee te nemen. Je hebt immers meerdere boeken op een apparaat staan. Maar hoe zit het dan met het voortbestaan van de bibliotheek?

Steeds minder leden te vinden

De bibliotheek heeft de afgelopen jaren veel aanpassingen moeten doen om nog te kunnen bestaan. Het aantal leden daalde aanzienlijk en het werd duidelijk dat fysieke boeken niet meer veel gelezen werden. Doordat de bibliotheken ook andere diensten aan is gaan bieden, zijn veel vestigingen gered van de ondergang. Toch is dit niet zo eenvoudig voor de bibliotheekverenigingen. Want hoe biedt je digitale boeken aan en op welke manier krijgen de leden dit in handen? Veel vestigingen twijfelen daarom of het nog wel rendabel is om open te blijven voor een groter publiek.

Nooit een gehele verdwijning

De vooruitzichten voor bibliotheken in Nederland ziet er daarom niet goed uit. De afgelopen jaren hebben al veel vestigingen hun deuren moeten sluiten. Op het tempo waarop dit gebeurt, zullen er over 10 jaar geen vestigingen meer te vinden zijn in het straatbeeld. Toch zal een bibliotheek nooit helemaal verdwijnen. Mochten de digitale mogelijkheden aangeboden blijven worden, zullen mensen sneller geneigd zijn weer naar een vestiging te gaan. De bibliotheek zoals die nu bekend staat, zal echter nooit meer terugkomen. Fysieke boeken worden immers niet meer gelezen en nemen dan alleen maar veel plaats in beslag.

About Author

Onlino